Beleef het verhaal van een collega
Enkele maanden geleden vroegen we naar de verhalen van rijksmedewerkers: heeft men in het dagelijks werk wel eens te maken met stereotyperingen gebaseerd op hun culturele achtergrond, seksualiteit, fysieke/mentale beperking, leeftijd, opleidingsniveau, huidskleur, religie, lichaamstype of gender en/of sekse?
Uit veel mooie, soms ook verdrietige, maar vooral veel waardevolle inzendingen kozen we enkele verhalen uit. Deze verhalen vertaalden we naar bijzondere videoportretten. Alle portretten hebben op basis van het stereotypering dat terugkomt in het verhaal een label, zoals ‘autisme’ of ‘moslim’. In de video’s staat de beleving van deze mensen centraal: een uitgelezen kans om je onder te dompelen in de ervaring van een collega.
Videoportretten in augmented reality
De video’s kijk je in augmented reality, waarmee je het digitale beeld plaatst in jouw omgeving. Dit doe je zo:
- Richt de camera van je telefoon of tablet op één van onderstaande QR-codes bij een label en tik op de link die verschijnt.
- Volg de instructies op het scherm en klik op ‘Toestaan’ of ‘Allow’ van de camera. Daarna kun je aangeven of je liever Nederlandse of Engelse ondertiteling ziet.
- Je ziet nu de ruimte waar je je bevindt op je. Kies een leeg stuk ruimte op de vloer uit, op ongeveer 1 meter van je vandaan, om de verteller digitaal te plaatsen.
- Nu zie je de verteller in beeld, die zijn/haar/hen verhaal doet in jouw eigen omgeving.
Rechts op je scherm zie je een paars blokje met daarin ‘Bekijk meer verhalen’. Wanneer je daarop klikt, kun je alle verhalen bekijken.
“Non-binair”
Scan de QR-code hierboven of klik hier om de video met label “Non-binair” te openen*
“Autistisch”
Scan de QR-code hierboven of klik hier om de video met label “Autistisch” te openen*
“Fysieke beperking”
Scan de QR-code hierboven of klik hier om de video met label “Fysieke beperking” te openen*
“Moslim”
Scan de QR-code hierboven of klik hier om de video met label “Moslim” te openen*
* De augmented reality videoportretten zijn alleen te bekijken op mobiele telefoon of tablet.
Bewustwording diversiteit aan ervaringen
Met deze verhalen dragen we bij aan de bewustwording van de meerwaarde van een divers palet aan mensen bij de rijksoverheid. Daarvoor is het noodzakelijk dat iedereen – ongeacht bijvoorbeeld culturele of religieuze achtergrond, leeftijd, opleiding en seksualiteit – zich thuis en gezien voelt op de werkvloer. Op 3 oktober 2023 is het Diversity Day, de aftrap van de Rijksbrede Diversity Week. Die week vieren we dat verschillen tussen mensen een organisatie verrijken én versterken.
Wanneer er ruimte is voor een ander, kan iedereen een unieke bijdrage leveren. In de videoportretten wordt duidelijk dat prettig met elkaar omgaan op de werkvloer een gedeelde wens is. Hoe dat er voor elke individu uitziet, vertellen ze je het liefst zelf.
Inclusiekaarten
Wanneer je in het verhalenmenu naar beneden scrollt, kun je doorklikken naar de Inclusiekaarten. Deze bevat gespreksstarters om samen met je collega’s in gesprek te gaan over diversiteit en inclusie. Wat maakt jou uniek in jouw team? Wat laat je niet zo vaak zien? En wanneer voel jij je gehoord, gezien of gewaardeerd door je leidinggevenden? Ga het gesprek met elkaar aan met behulp van de Inclusiekaarten.
Dit project is een samenwerking tussen het Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds Rijk (A+O fonds Rijk) en de Sociaal Economische Raad (SER). De verhalen zijn verteld door acteurs en in oktober 2023 via augmented reality te bekijken.