Transcript Podcast: De toekomststoel

Transcript van de podcast De toekomststoel

Beluister onze nieuwe podcast over de pilot ‘De toekomststoel’. In deze podcastaflevering is Angelique Cooijmans, productmanager facilitair bedrijf bij Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), te gast in de studio. We gaan in gesprek over een vernieuwend initiatief: de toekomststoel

00:00:04
Tjip de Jong: Deze aflevering is onderdeel van een podcastserie van het A+O fonds Rijk Rijk. Kijk voor meer informatie over betekenisvol werk, ontwikkeling en werkplezier van rijksmedewerkers, nu en in de toekomst, op de website www.aofondsrijk.nl. Leuk dat je luistert naar een nieuwe podcast. Mijn naam is Tjip de Jong en in de studio is te gast Angelique Cooijmans. Angelique, hartelijk welkom.

00:00:23
Angelique Cooijmans: Dankjewel Tjip.

00:00:24
Tjip de Jong: Leuk dat je bent! Je bent productmanager facilitair bedrijf bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.

00:00:29
Angelique Cooijmans: Ja, helemaal.

00:00:30
Tjip de Jong: Dat is een hele mond vol. De DJI ook wel afgekort. En leuk dat je in de podcast bent, want we gaan het hebben over een heel interessant initiatief: de toekomststoel. Een bijzonder project bedoelt om als team en organisatie bewuster na te denken over duurzaamheid en daarmee gedragsverandering aan te jagen. En dat klinkt wel heel spannend, een toekomststoel. Moet je toch even uitleggen wat dat dan precies is.

00:00:52
Angelique Cooijmans: Ja, dankjewel en sowieso fijn dat ik hier mag zijn. Eind vorig jaar in december las ik dat het A+O fonds Rijk een hele mooie premie ter beschikking stelde voor als je een slim idee had dat het werk leuker zou maken. Nou, werk leuker maken in ons team of op onze afdeling of misschien zelfs wel wat breder, daar moeten we toch gebruik van maken. En wij worstelen al heel lang, zoals iedereen denk ik, met het thema duurzaamheid. We weten dat het belangrijk is, we weten de urgentie, maar het blijft altijd een beetje in de lucht hangen. En ik had gehoord dat Jan Terlouw een heel slim initiatief had genomen om een toekomststoel te introduceren. De toekomststoel is eigenlijk een fysieke stoel die je neerzet in elke ruimte waar je beslissingen neemt, en dan met name beslissingen die impact hebben op de toekomst. En eigenlijk heeft elke beslissing dat hè. Die lege stoel visualiseert eigenlijk het ongeboren kind. Stel je voor dat dat kind mee mag beslissen over het besluit wat je op dit moment neemt, zou je dan dit besluit nog nemen? Want onze denktermijn, zeker bij de overheid, onze aanbestedingen zijn voor vier jaar. Een kind is dan nog lang niet geboren, laat staan dat het deel uitmaakt van deze maatschappij. Hoe kan je die dan een stem geven? En eigenlijk door een lege stoel neer te zetten, merk je dat het heel fysiek aanwezig zijn van dat middel ook echt werkt. Het is gewoon een middel om met elkaar in gesprek te gaan.

00:02:33
Tjip de Jong: Jeetje, maar om heel even terug te gaan, je hebt dat ooit dus gezien bij Jan Terlouw. En voor degenen die zijn naam wel of niet kennen: bekende politicus, kinderboekenschrijver, ook wel een natuurwetenschapper, heel erg begaan met het milieu. En zo dacht je: dat is misschien iets wat wij ook kunnen gebruiken.

00:02:53
Angelique Cooijmans: Ja, want de combinatie van die drie: zowel boeken kunnen schrijven, dus verhalen kunnen vertellen, maar ook zijn politieke ervaring, maar zeker ook de wetenschap daarachter. Hij weet als geen ander hoe belangrijk de natuur is en hij is al bijna een eeuw oud, zoals hij dat zo zelf zo mooi zegt. Hij is 89. Hij kan ook reflecteren op wat er gebeurd is de afgelopen tijd. Hij kan beter dan wie dan ook verhalen vertellen, maar heeft ook goed zicht op waar we mee bezig zijn en de urgentie daar om. Maar daarnaast, wat ik echt het mooiste vind aan Jan Terlouw is zijn passie om het beter te doen en het geloof dat we dat ook kunnen. En het geloof ook dat we dat met z’n allen kunnen. Dus ook jij. En dat spreekt mij met name aan en ik heb gemerkt dat dit iedereen eigenlijk aanspreekt. Hij kan het naar jou toe halen.

00:03:53
Tjip de Jong: Hij maakt het dus ook persoonlijk en dat is natuurlijk altijd een lastig vraagstuk bij duurzaamheid: ‘Ik wil wel iets doen met recyclen, maar ja, dat vind ik toch wel weer ingewikkeld thuis.’ En jullie hebben eigenlijk een manier gevonden om met die stoel dat gesprek als het ware dichter naar de mensen toe te halen. Heeft Jan Terlouw daar ook een rol in gespeeld?

00:04:11
Angelique Cooijmans: Ja zeker, want het begon klein en het werd steeds groter. Zo werkt dat. Wij hebben echt een cadeautje gekregen van het A+O fonds Rijk, zo ervaar ik het ook. We zijn in gesprek gegaan met PHI Factory, een club met jonge versnellers in duurzaamheid. Daar zit Yvette Watson en Yvette heeft ons geholpen. We mochten een film opnemen met Jan Terlouw in zijn huis. Hoe gaaf is dat? Dat hebben we gedaan. Een algemene film over de urgentie waarom dit belangrijk is, maar waarin we ook de toekomststoel introduceren. Daarnaast hebben we, helaas digitaal in deze tijd, drie roadshows gehouden waarin we samen met Jan Terlouw in gesprek zijn gegaan met vijftien stakeholders uit onze organisatie. Van inkoop tot facilitair managers, maar ook ons hogere management. Die hebben we aan tafel gezet en toen zijn we het gesprek aangegaan met elkaar. En alleen dat leverde al fantastische, mooie inzichten op. Maar het was ook een groep mensen die normaal nooit bij elkaar zat. Dus die hebben we op deze manier met elkaar verbonden.

00:05:21
Tjip de Jong: Jeetje, je hebt echt een soort beweging in gang gezet en dus Jan Terlouw uitgenodigd te participeren. Even iets meer over die roadshow, wat bedoel je met een roadshow? Een soort langs mensen gaan, op bezoek gaan, met ze in gesprek gaan? Dat associeer ik dan daarmee.

00:05:37
Angelique Cooijmans: Ja, vooral inderdaad met elkaar in gesprek gaan en eigenlijk doe je dat liever in een zaal, dan zie je elkaar. In dit geval was het digitaal, het was niet anders, maar ook daarin kwamen gewoon hele mooie dingen naar voren. We hebben mensen gewoon uitgenodigd: ‘Heb je zin om eens mee te doen?’ En eigenlijk zei iedereen ‘Ja!’ Dat was wel verbazingwekkend. Duurzaamheid is altijd iets wat leeft, maar niet zozeer dat je daar heel erg bij betrokken wil zijn. Nou, we hadden in één keer 45 ambassadeurs, drie keer 15. Dat was natuurlijk fantastisch.

00:06:11
Tjip de Jong: Ja, ongelofelijk. Maar zo werkt dat dus ook. Dus jullie hebben ook op die manier heel slim die beweging eigenlijk groter gemaakt? Door met mensen in gesprek te gaan, door ideeën te verbinden, bewustzijn te vergroten. Op die manier ben je eigenlijk gaan bouwen, als het ware?

00:06:26
Angelique Cooijmans: Ja, ja, zeker. En we hebben hen ook uitgenodigd om het vooral ook weer groter te maken, een olievlek met elkaar te maken. We hebben het organisch laten groeien, zoals wij dat zo mooi noemen. We hebben niet van tevoren bepaald: dit moet eruit gaan komen, deze KPI’s. Dat doe je normaal als je budget wil hebben ergens voor, dan moet je hele duidelijke resultaten hebben. Wij hadden juist nu de vrijheid, door die stimuleringspremie, om het organisch te doen met elkaar. En volgens mij is dat de kracht en het succes ook van deze toekomststoel.

00:07:06
Tjip de Jong: Heel interessant. Ik zou wat meer willen weten nog over hoe jullie dat concept, dat thema van duurzaamheid, klein hebben weten te maken met die stoel. Want het kan heel groot overkomen. Waar moet je dan beginnen? Helemaal als grote organisatie. Je kan toch niet alles gaan omgooien. Dus het gaat er denk ik om, om het grote klein te maken. Kan je daar iets meer over zeggen en misschien een voorbeeld geven? Wat je dan hebt gezien of waar jullie het over hebben gehad?

00:07:32
Angelique Cooijmans: Ja, zeker. DJI is een hele grote uitvoeringsorganisatie. We hebben 17.000 medewerkers en 11.000 gedetineerden, dus per dag bereiken wij 28.000 mensen. Dat is mega veel en wat één van onze facilitair managers echt subliem zei in een van die sessies, is: ‘Wij moeten eigenlijk klein denken omdat we groot zijn.’ Omdat wij zelf een impact hebben, hoeven we niet nog groter te gaan denken. Als we alleen onze koffiekopjes al vervangen voor iets duurzaams, maken we al zo veel impact. Het zijn bij ons juist de kleine dingen die heel veel grote impact kunnen maken. En eigenlijk dát gaf onze medewerkers de mogelijkheid om er ook in hun teams mee aan de slag te gaan. Want eigenlijk is alles goed. Elke kleine beweging, elk papiertje wat in de in de papierbak beland, is al winst.

00:08:35
Tjip de Jong: Ja. Dat is een hele andere verander- of ontwikkelredenering: minder kijken naar grote plannen, maar naar wat zou jij nou kunnen doen? Waar zit jouw invloed? Wat zou je morgen kunnen uitproberen, wat zou je morgen anders kunnen doen? En als je dat nou eens optelt met elkaar, wat is dan de rode draad? Wat zien we dan gebeuren?

00:08:53
Angelique Cooijmans: Ja. Inderdaad.

00:08:53
Tjip de Jong: En die stoel stond dus ook bij jullie dan, soms online, maar soms letterlijk in de ruimte?

00:09:00
Angelique Cooijmans: Ja, we hebben stoelhoezen laten maken. Gewoon van gerecycled textiel zijn er door (AIDIT?) hele mooie stoelhoezen gemaakt. We zijn nog bezig met de uitrol daarvan, we hebben heel veel locaties zoals je snapt. Die stoel willen we gewoon in elke vergaderruimte en eigenlijk ook bij elke directeur op z’n kamer hebben. En eigenlijk ook bij onze hoofddirectie en misschien nog wel bij de CPO van het Rijk. Eigenlijk hoort die overal te staan.

00:09:30
Tjip de Jong: Waarom niet hè?

00:09:32
Angelique Cooijmans: Eigenlijk ook in elk huis, weet je, we zijn allemaal met onze toekomst bezig.

00:09:37
Tjip de Jong: Ja, ja. Maar hoe reageren collega’s daar dan op die nog niet bekend zijn met het initiatief? Krijg je dan ook een beetje rare blikken als zo’n hoes of zo’n stoel aan tafel staat? Of ja, wat gebeurt er dan?

00:09:49
Angelique Cooijmans: Nee, dat had ik verwacht. Ik had ook verwacht dat die zouden denken: ‘Leuk initiatief en jullie enthousiasme is leuk, maar…’ Maar nee. We hebben de vormen ook vrij gelaten. We worden uitgenodigd voor presentaties nu, om het aan te jagen. Ik doe het samen met mijn collega Marieke Jansen, ook een productmanager bij facilitair bedrijf. En je ziet dat de beweging in gang komt. En we hebben ook gevraagd: kom alsjeblieft terug met goede ideeën, waar wij weer verder mee kunnen. Duurzaamheid is niet afgelopen met de stoel ergens neerzetten.

00:10:29
Tjip de Jong: Het is heel fascinerend hoe je het eigenlijk omdraait. Je begint door het gesprek te voeren, door initiatieven uit te proberen, door gewoon te gaan doen. Daardoor wordt die beweging groter en daardoor krijg je nieuwe inzichten. En in één keer word je dan gevraagd: kom eens wat vertellen op deze plek of op die plek. En zo wordt die verandering eigenlijk groter en groter. Wat voor effect heeft het nou op mensen die dit meemaken? Kan je iets zeggen over wat dat dan doet met mensen in je team of in de organisatie?

00:10:59
Angelique Cooijmans: Mijn eigen zoektocht was altijd: ik heb een duurzaam hart, ik ben van duurzaamheid, maar het was altijd heel lastig om het te labelen. Op het moment dat je iets fysieks ergens hebt staan, is het gesprek gewoon vele malen makkelijker te voeren. Die stoel doet echt wonderen. Een lege stoel in een ruimte is gewoon fysiek aanwezig, zonder dat ie in de weg staat. Het is nog een los hoesje, je kan hem zo opzij leggen, maar dat doet men niet. We weten allemaal dat het urgent is. We weten allemaal dat we er wat mee moeten. En we staan nog aan de start. Hij is net uitgerold, dus we zijn ook heel benieuwd waar we over een half jaar staan.

00:11:42
Tjip de Jong: Ja, dus wat het eigenlijk doet met mensen is dat het taal geeft en een symbool is om een ander soort gesprek te voeren over je werk. Je zou al snel kunnen denken: ‘Duurzaamheid, dat gaat over iets anders dan wat ik doe.’ En wat jullie eigenlijk zeggen: ‘Nee, dat is niet zo. Je kan al eigenlijk in je werk, in je primaire proces, als het gaat over koffie zetten, als het gaat over schoonmaken, over werkprocessen organiseren, kan je al op een andere manier kijken.’ Jullie hadden natuurlijk wel Jan Terlouw erbij – dat is natuurlijk wel iemand. Dat doet wel wat denk ik, zo iemand erbij? Het is zo’n rustige man, heel inspirerend. Heeft dat geholpen?

00:12:18
Angelique Cooijmans: Zeer zeker. Ja, je hebt echt een aanjager nodig en Jan kan ook het grote klein maken, daar is hij gewoon heel goed in. En als iemand op die leeftijd nog deze passie heeft, een echte passie om het leven, om onze wereld weer mooi te maken en daar ook in te geloven, wie zijn wij dan om daar niet in te geloven? Ook dat gezag straalt hij wel uit. Zonder dat hij dat wil overigens.

00:12:49
Tjip de Jong: Nee, precies, dat is vaak iets wat mensen niet willen, maar het gebeurt toch. En het is ook slim bekeken: zo iemand uitnodigen, waardoor je ook beweging kunt organiseren en urgentie kunt organiseren. Dus het is ook een slimme combinatie van iemand uitnodigen en laten participeren, echt een win-win. Is dat ook iets wat je hebt geleerd, als het gaat over ontwikkelen en leren, dat dit kan helpen als strategie? Als je dan één stapje op afstand ernaar kijkt, naar zo’n initiatief, en je noemde het al even een cadeautje, dan helpen die cadeautjes natuurlijk om wat beweging te genereren, denk ik?

00:13:19
Angelique Cooijmans: Ja, ja. Zeker. Wat ik hier van geleerd heb, buiten dat het ontzettend leuk was om te doen, is dat je inderdaad een aanjager nodig hebt. Je hebt iemand nodig die het vleugels geeft. Je idee kan nog zo goed zijn, maar het is gewoon nog mooier als iemand dat nog verder brengt dan dat je dat zelf zou kunnen brengen. Dat sowieso, dat is een heel mooie. Maar het is ook heel mooi dat je eigenlijk met een minimaal plan iets in beweging kan zetten. Want het idee was er en dat idee was uiteraard goed en de toekomststoel is natuurlijk een heel mooie tool, maar doordat je het niet helemaal in beton hoeft te gieten, kan het organisch groeien, dat geeft zoveel mogelijkheden in een organisatie. En eigenlijk zou je voor innovatieve ideeën veel meer op deze manier wat kunnen doen. Gewoon, ga het gewoon doen.

00:14:16
Tjip de Jong: Nou, het is heel interessant. Ik houd mij ook bezig met verandermanagement en daar komen we er ook wel steeds meer achter dat klassieke, grote, uitgerolde plannen; die kunnen soms een rol hebben, als je bijvoorbeeld een ICT-systeem wil vervangen, dan kan dat helpen. Hoewel dat zelfs dan nog steeds problemen kan veroorzaken. Maar bij vernieuwing wil je inderdaad een beweging creëren waardoor mensen nieuwsgierig raken, vragen gaan stellen, gaan participeren. En waar ik aan moet denken, is dat jullie eigenlijk een beweging hebben gemaakt, die niet tegen te houden is. Het is te verleidelijk om het gesprek erover te voeren en dat helpt natuurlijk wel, als je iets groter wil maken. Is het nou onderdeel van jullie primaire proces geworden, dat nadenken over die toekomst? Of zeg je: ‘Daar moeten we nog wel stappen in zetten.’

00:14:56
Angelique Cooijmans: Nou, we moeten er nog wel stappen in zetten, maar dit is zeker een hele mooie aanzet daartoe.

00:15:01
Tjip de Jong: Ja. Wat zie je voor je dan nog, waar je aan zou willen werken? Als je het voor het zeggen zou hebben.

00:15:08
Angelique Cooijmans: Nou, ik denk dat die stoel overal zou moeten komen te staan. We hebben natuurlijk ook nog 11.000 gedetineerden waar we het gesprek mee aan kunnen gaan. We hebben natuurlijk mega veel invloed en ik zou hem nog groter willen hebben. Maar ik zou hem ook ver buiten DJI willen hebben, want dit is gewoon machtig interessant. Dit zou gewoon op scholen moeten staan, dit zou gewoon overal moeten zijn.

00:15:29
Tjip de Jong: Ja, ja. En zou jij zeggen dat duurzaamheid onderdeel moet worden van elke organisatie, van elke visie, elke strategie, van iedereen?

00:15:40
Angelique Cooijmans: Gewoon van iedereen! Ook thuis.

00:15:43
Tjip de Jong: Ja, maar kan iedereen dat? Er zijn mensen die zeggen: ‘Ja, dat kan niet iedereen, niet iedereen is daar mee bezig.’

00:15:47
Angelique Cooijmans: Natuurlijk wel. Echt elk individu is ermee bezig. Ben ik van overtuigd.

00:15:55
Tjip de Jong: Iedereen wil een fijne leefomgeving hebben. Het kan zijn dat je je misschien niet bewust bent van bepaalde aspecten en daar helpt het dan bij om zo’n stoel te hebben. Een artefact. Een soort cultureel artefact.

00:16:07
Angelique Cooijmans: Ja, om ook het gesprek met elkaar aan te gaan. Want wat jij niet weet, weet je buurman misschien wel of weet een ander rijksonderdeel misschien wel. Met elkaar kom je wel tot op oplossingen. Het is ook het gesprek voeren met elkaar.

00:16:25
Tjip de Jong: Kan je iets meer zeggen over de aanpak? Dus die stoel staat daar. Neem ons eens mee. Die stoel is neergezet en dan heb je een teamoverleg. Hoe gaat dat dan? Wat gebeurt er dan?

00:16:37
Angelique Cooijmans: We zijn nog niet zoveel op kantoor geweest Tjip, dus dat is wat lastig nu.

00:16:39
Tjip de Jong: Nee, dat vergeet ik helemaal. Maar toch, online heb je wel ervaring opgedaan. Kan je daar iets over zeggen, hoe dat dan ging?

00:16:48
Angelique Cooijmans: Ja. We hebben het online met onze roadshows geïntroduceerd, maar inmiddels ook in wat andere overleggen toegepast en we zien dat mensen enthousiast zijn. We zien dat ze aan het denken gezet worden. Maar ze maken het eigenlijk nog mooier. Eigenlijk wat wij willen, dat wordt nog groter. We hebben een eigen afdeling arbeid bijvoorbeeld, de gedetineerden die leveren ook arbeid. Horen we al: ‘Oh, we gaan een competitie doen: wie de mooiste stoel kan ontwerpen.’ Ik denk ‘wauw, het ontstaat.’ Dat hebben we niet geprogrammeerd, dat ontstaat. Ja, en dan ben je ook met je gedetineerden weer bezig met duurzaamheid. Je ziet dat eigenlijk iedereen die je spreekt er wel een leuk idee over heeft. En omdat dit heel laagdrempelig is, is ook alles uitvoerbaar. Men heeft niet hele grote plannen. Op een gegeven moment eindigt het daar wel in, met héle grote plannen. Maar ja, dan wordt het weer niet uitvoerbaar of dan heb je weer budgetten nodig, dan heb je allerlei stakeholders nodig. Maar juist als je het klein houdt, binnen je eigen cirkel van invloed, kan je best heel veel realiseren.

00:17:59
Tjip de Jong: Ja, precies. Die beweging zie je. Dus je zoekt ook echt naar de kleine, haalbare initiatieven: een nieuwe stoel maken, een ander gesprek voeren, misschien de vaatwasblokjes vervangen, dat soort dingen. Daar ben je dan een beetje naar op zoek?

00:18:15
Angelique Cooijmans: Ja.

00:18:15
Tjip de Jong: Ja. En was er dan een gespreksleider die dat begeleidde?

00:18:21
Angelique Cooijmans: Nee, nee. We hebben het bij onze facilitair managers geïntroduceerd, die zitten op de locaties, en je ziet dat de één het makkelijker oppakt dan de ander. En we laten het eigenlijk een beetje gebeuren. We gaan het wel sturen hoor. We zijn wel benieuwd waar we over drie maanden staan en dan gaan we er ook echt wel even de thermometer instoppen: Waar staan we? Waar hebben jullie nog behoefte aan? Waar kunnen we nog wat betekenen voor jullie? En we zien dat er op managementniveau hele mooie stappen gemaakt worden. Dus ook daar laten we het gebeuren. We faciliteren wat ze nodig hebben, maar het groeit organisch. En het klinkt heel vaag, maar juist daardoor denk ik dat het een succes is.

00:19:08
Tjip de Jong: Ja, dus je voert gesprekken met elkaar en met leidinggevenden. Dat leidt weer tot nieuwe initiatieven en zo kijk je eigenlijk naar hoe je die beweging kan vergroten. En hoe koppel je dit dan aan cultuurverandering? Want uiteindelijk wil je zo’n grote organisatie een beetje duurzamer maken. Zeg je dan ook: juist door dit zo te doen, verander je daarmee uiteindelijk de gehele organisatie? Je moet eigenlijk bij de mensen beginnen en niet bij de organisatie. Niet bij de markten, maar bij de individuen.

00:19:34
Angelique Cooijmans: Ja, zeker en dan komt de rest vanzelf. Als we dan een grote aanbesteding hebben, dan is duurzaamheid logisch. Dan hoef je daar het gesprek niet eens meer over te voeren, want dat heb je al 20 keer gedaan in die vergaderruimte.

00:19:49
Tjip de Jong: Dus met de toekomststoel maak je eigenlijk mensen bewuster van duurzaamheid, waardoor je energie genereert en initiatief ontwikkelt. Mensen gaan met elkaar in gesprek en dat leidt tot veranderingen en aanpassingen in werkprocessen en dus tot duurzame initiatieven. En daarmee verander je eigenlijk de koers van een grote organisatie.

00:20:09
Angelique Cooijmans: Ja zeker, daar ben ik van overtuigd.

00:20:12
Tjip de Jong: Wat ontzettend interessant om zo even met je in gesprek te gaan over de toekomststoel. Wat is nu jouw droom over een paar jaar? Je zei al: ik zou die stoel overal wel willen hebben. Denk daar nog eens op door. Wat zien we dan voor ons? Dat het gesprek over duurzaamheid onderdeel wordt aan de keukentafel, bij wijze van spreken?

00:20:30
Angelique Cooijmans: Ja. Eigenlijk zou je het liefst altijd kinderen aan tafel willen hebben, om hun visie te horen. Nou ja, dat is niet realistisch. Aan de keukentafel misschien wel, maar in de werksituatie is dat wat lastig. Maar om wel vanuit de jeugd te gaan denken. We doen het voor hen. Ik doe het niet zozeer voor mijzelf, maar wel voor de generaties na ons. Om hen een duidelijke stem te geven, denk ik dat dit heel gaaf is. En mijn droom zou zijn: eigenlijk zou je gewoon überhaupt altijd kinderen aan tafel moeten hebben, want uiteindelijk doen we het voor hen.

00:21:09
Tjip de Jong: Ik moet even denken aan een verhaal wat ik ooit hoorde over een indianenstam die altijd zes generaties vooruit keek. Dus als zij besluiten namen, dan dachten ze na over wat de impact was over vijf of zes generaties. De keuzes die ze maakten lieten ze daarvan afhangen. En dat is natuurlijk ook wat jij eigenlijk zegt met duurzaamheid: je moet eigenlijk meer vooruit gaan kijken. Wat als we gaan verbouwen, wat voor effect heeft dat dan op de omgeving, de natuur, het welzijn van de kinderen, het welbevinden? En jij zegt eigenlijk: die wereld naar binnen halen. Dat is eigenlijk misschien wel het nieuwe organiseren van de Rijksoverheid, maar ook van commerciële organisaties. Om dat nog meer centraal te stellen.

00:21:47
Angelique Cooijmans: Ja, zeker en ik denk ook dat daar de kracht zou liggen. We laten ons beperken door regels, wetgeving, budgetten en allerlei andere zaken, maar uiteindelijk hebben we maar één wereld. Laten we daar goed mee omgaan met elkaar en laten we ook eens kijken wat de toekomst nodig heeft, in plaats van alleen ons korte gewin om die paar jaar die wij nu vooruitkijken.

00:22:17
Tjip de Jong: Heel mooi. Dus als je nu luistert en je je zegt: ‘Ik zit in een team besluiten te nemen.’ Dan is eigenlijk jouw voorstel, Angelique, om altijd na te denken vanuit het welzijn van de kinderen. Denk meerdere generaties vooruit en neem de natuur als vangrail voor je denken. De natuur moet er beter van worden en niet slechter van worden. Nou ja, spannend initiatief en een prachtige beweging die jullie hebben ingezet. De toekomststoel met het gebruik van het A+O fonds Rijk en je noemt het al een cadeautje. Ik denk dat het hiervoor precies bedoeld is: om initiatieven te ontwikkelen die gaan over gedragsverandering, over ontwikkeling van medewerkers. Ik zou zeggen: als je nu aan het luisteren bent en je denkt: ‘Hé, ik heb ook een idee en ik ben een rijksmedewerker of ik werk in een rijksorganisatie.’ Dan kan je je ambitie om te vernieuwen ook een stapje verder brengen door naar de website te gaan: www.aofondsrijk.nl/activiteit. Daar kan je zoeken naar subsidieaanvragen. Dus wie weet kan je dan ook zo’n initiatief gaan ontwikkelen.

En ik zou zeggen: bedankt voor het luisteren. Angelique, ontzettend leuk om even met je in de studio zo te praten over de toekomststoel. En ik ben heel benieuwd naar de aankomende activiteiten en initiatieven die je nog gaat ondernemen.

00:23:20
Angelique Cooijmans: Dankjewel Tjip.

00:23:21
Tjip de Jong: Dank voor het luisteren en tot de volgende keer.