Nationaal Ambtenarencongres 2024

Ruimte voor jou en je vak – Nú aan de slag met sociale veiligheid!

Het Nationaal Ambtenarencongres 2024 is een nieuw, inspirerend evenement, van het A+O fonds Rijk, geïnitieerd door CMHF Overheid. Op 14 maart 2024 komen we samen in het NBC Congrescentrum Nieuwegein om te verkennen, te leren en te verbinden onder het thema: ‘Ruimte voor jou en je vak – Nú aan de slag met sociale veiligheid!’

In een wereld die continu evolueert, is het waarborgen van sociale veiligheid op de werkvloer van cruciaal belang. Hoe kunnen we ruimte creëren voor individuen en collectief bijdragen aan een veilige omgeving? Deze vraag vormt de kern van ons congres. Tijdens deze dag verkennen we samen oplossingen, delen we inzichten en ontdekken we hoe we gezamenlijk een impact kunnen hebben.

Vanwege overweldigende belangstelling voor het Nationaal Ambtenarencongres, zijn er geen plekken meer beschikbaar. Je kunt je wel aanmelden voor de reservelijst. Je ontvangt dan automatisch een bericht als er weer een plek vrijkomt.

Inspirerende workshops

De volgende sprekers nemen je mee in het thema Ruimte voor jou en je vak:

Keynote: Caroline Koetsenruijter

Caroline Koetsenruijter is onderzoeker, trainer en auteur op het gebied van sociale veiligheid en agressiepreventie en ze heeft een missie. Haar missie is om een veilige werkplek voor alle 9 miljoen werkenden in Nederland te creëren. Met haar doortastende en praktische aanpak helpt zij ambtenaren, leidinggevenden en bestuurders om hun eigen visie, kennis en kunde te ontwikkelen rondom conflicten. Twee zaken staan bij haar voorop: We accepteren grensoverschrijdend gedrag nooit en we houden agressie nooit stil.

Tijdens het congres zal ze ons een kijkje geven in haar dagelijkse werk en geeft ze tips over hoe jij meer sociale veiligheid binnen jouw organisatie kan creëren.

Workshop 1:
Joris Mencke – Verbinden bij verandering

Hoe bouw je een cultuur waarin iedereen zich veilig, ondersteund en geïnspireerd voelt? Verbinding. Verbinding binnen een organisatie zorgt voor meer sociale cohesie en zorgt ervoor dat je makkelijker informatie met elkaar kan uitwisselen. Met humor, herkenbare voorbeelden, en interactie laat Joris zien welke invloed relaties hebben op welzijn. Ook deelt hij hét geheim voor het bouwen van een winnende cultuur binnen jouw organisaties.

Workshop 2:
Aukje Nauta – Schaamte

De reden dat mensen niet volledig tot bloei komen binnen een organisatie? Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met… Schaamte. Het feit dat je je schaamt is bewijs dat beter wilt zijn. Aukje vertelt hoe jij jouw schaamte kan omarmen. Dit doet zij op basis van wetenschappelijk onderzoek met een mix van persoonlijke onthullingen, praktische oefeningen en pijnlijk herkenbare voorbeelden van op en buiten de werkvloer. Na afloop kan jij jouw schaamte omarmen als een krachtbron!

Workshop 3:
Wouter de Jong – Mentale Fitheid

Wouter neemt je in 45 minuten mee naar zijn ‘sportschool voor de geest’. De zelf ontwikkelde ‘mindgym-methode’ is gebaseerd op wetenschappelijke bewezen technieken en draagt bij aan mentale fitheid. In de interactieve sessie ga jij jouw vier breincircuits (aandacht, veerkracht, positiviteit en altruïsme) trainen. Met deze training zorg jij dat jouw brein gelukkiger wordt en dat jij meer rust, focus én energie krijgt. Kortom: Een proteïneshake voor je brein.

Workshop 4:
Raymond Looze – Prettig Confronteren

Anderen confronteren kan een uitdaging zijn. Maar wat als je dit op een prettige manier kan doen? Op basis van zijn boek ‘DIY Goeroe’ leert Raymond jou in korte tijd hoe je elkaar op een goede, positieve manier kan confronteren. Tijdens zijn workshop combineert hij praktische opdrachten met herkenbare voorbeelden. Voor je het weet ben jij een kei in confronteren.

Workshop 5:
Marieke Aantjes & Malika Habouria – Anders Denken

LEGO, creativiteit en het brein, misschien niet de eerste dingen waar je aan denkt, als je het hebt over een visie creëren. Toch gaat Ynnovate jou laten zien én laten ervaren hoe je met behulp van deze dingen drie dingen anders leert te denken. Na deze workshop weet jij hoe je (met behulp van LEGO) snel een visie kan vormen over lastige thema’s zoals Sociale Veiligheid.

Workshop 6:
An Boeckxstaens – Change Fitness

In een snel veranderende wereld koesteren we onze vertrouwde gewoontes. Tijdens deze sessie leert An je waarom ons brein aan deze gewoontes vast blijft houden én hoe je jouw brein stimuleert om veranderingen te omarmen. Na de workshop ga je naar huis met een goede dosis zelfvertrouwen om nieuwe gewoontes te ontwikkelen én deze vol te houden. Extra leuk: tijdens de workshop maak je een concreet plan om minstens één nieuwe gewoonte te leren die je helpt bij je lange termijn doelstellingen.

Onze dagvoorzitter – Esther van der Voort

“Een dag is pas geslaagd als mensen elkaar hebben gevonden op inhoud, in de sfeer of in de lach,” zo geeft Esther haar rol als dagvoorzitter vorm. Als comedian met een jarenlange werkervaring bij de overheid weet zij als geen ander hoe je ingewikkelde materie tot begrijpbare kost maakt. Grote kans dat je aan het einde van de dag met meer resultaat naar huis gaat dan je van te voren had gedacht.

foto Esther van der Voort

Het programma van de dag

10:00 – 10:30: Ontvangst
10:30 – 10:45: Energieke openingsact
10:45 – 10:55: Opening dagvoorzitter
10:55 – 11:45: Keynote spreker
12:00 – 12:45: Workshop 1

12:45 – 13:30: Lunch

13:45 – 14:30: Workshop 2
14:30 – 15:00: Pauze
15:00 – 16:00: Recap van de dag & paneldiscussie
16:00 – 17:00: Borrel

Waarom mag je dit niet missen?

  • Inspirerende Sprekers: Luister naar de verfrissende kijk van dagvoorzitter Esther van der Voort en laat je leiden door de missie van keynote spreker Caroline Koetsenruijter.
  • Interactieve Workshops: Ervaar praktische sessies met experts zoals Joris Mencke, Aukje Nauta, Wouter de Jong, Raymond Looze, Marieke Aantjes & Rimke Hartstra, en An Boeckstaens.
  • Netwerkmogelijkheden: Verbind met gelijkgestemde ambtenaren en deel ervaringen om sociale veiligheid te versterken.
  • Concrete Tools: Ontvang bruikbare tools en inzichten om direct toe te passen in jouw dagelijkse werkzaamheden.

Meld je direct aan

Mis dit unieke evenement niet! Meld je nu gratis aan via onze externe aanmeldpagina, en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een veiligere werkomgeving.

Aanmelden

We kijken ernaar uit om samen met jou op 14 maart te groeien, te verbinden en te inspireren! Het is wel belangrijk om nog even te melden dat dit evenement wordt georganiseerd door A+O Fonds Rijk in samenwerking met CMHF Overheid. De organisatie behoudt zich het recht toe om aanmeldingen te weigeren.

Vanwege overweldigende belangstelling voor het Nationaal Ambtenarencongres, zijn er geen plekken meer beschikbaar. Je kunt je wel aanmelden voor de reservelijst. Je ontvangt dan automatisch een bericht als er weer een plek vrijkomt.

De locatie

We hebben een primeur. Na een grote brand is het NBC Congrescentrum volledig opnieuw opgebouwd tot de meest duurzame evenementenlocatie van Nederland. De sfeer in dit congrescentrum zal dan ook bijdragen aan een energieke en inspirerende dag op 14 maart 2024.

NBC Congrescentrum Nieuwegein
Blokhoeve 1
3438 LC Nieuwegein

Blijf op de hoogte van alle updates, sprekers en nieuwtjes door ons te volgen op ons LinkedIn-kanaal. Deel jouw verwachtingen en start alvast de discussie.

Volg ons op LinkedIn