Dialoogsessie over loyale tegenspraak (in house)

  • Wat : Dialoogsessie over loyale tegenspraak
  • Waarom : Het met elkaar bespreken van de ruimte voor onze professionele mening
  • Hoe : Dialoogsessie van ca. 2 uur onder begeleiding projectteam Loyale Tegenspraak
  • Waar : Dialoogsessies worden op locatie aangeboden
  • Deelnemers : De dialoogsessie is geschikt voor 8-15 personen
  • Kosten : De dialoogsessie is gratis

Steeds vaker hoor je in het nieuws dat er zaken bij de Rijksoverheid niet goed lopen. Ambtenaren vangen vaak als eersten signalen op en willen dit graag kenbaar maken. Ze zijn trots op de rijksdienst en loyaal aan hun werk. Maar ze zien dingen echt verkeerd gaan, met (grote) gevolgen voor de burgers en de rijksdienst. Het blijkt in de praktijk vaak moeilijk om dit aan de orde te stellen. Bij wie moet je zijn en wat gebeurt er daarna? Het bestuur van het A+O fonds Rijk heeft daarom het project Loyale Tegenspraak gestart.

Verhalen van ambtenaren

Ons projectteam heeft het afgelopen jaar veel verhalen opgehaald van ambtenaren en de manieren waarop zij hun professionele opvattingen onder de aandacht brengen. Het gaat hierbij zeker niet altijd over grote zaken, maar ook over relatief kleine dingen die wel belangrijk zijn voor het goed laten functioneren van onze rijksdienst. Op de website Loyale Tegenspraak kun je een aantal van deze verhalen lezen.

In gesprek over loyale tegenspraak

We merkten dat het in de praktijk vaak nog niet makkelijk is om te spreken over zaken die ertoe doen. Op basis van onze gesprekken hebben wij een dialoogsessie ontwikkeld. Doel van de dialoogsessie is om op een laagdrempelige manier met je collega’s in gesprek te komen over loyale tegenspraak en te ontdekken hoe het bij jullie zit met het willen, mogen en kunnen uiten van je professionele mening. Soms kan het in kleine dingen zitten, waardoor het niet zo vanzelfsprekend of makkelijk is om signalen van ambtenaren op de goede plekken binnen de organisatie te krijgen. De dialoogsessie is vooral bedoeld om met elkaar dit gesprek aan te gaan onder begeleiding van het projectteam Loyale Tegenspraak. De sessies zijn ook maatwerk. Ze bieden ruimte om de specifieke situatie in jullie onderdeel van de rijksdienst te bespreken.

Heb je belangstelling? Stuur ons dan een aanvraag via info@loyaletegenspraak.nl. We nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

logo Loyale Tegenspraak