Workshopserie Mindful Rijk: Balans in het Nieuwe Normaal

Mindset en Vaardigheden voor meer veerkracht en bevlogenheid

We worden dagelijks geconfronteerd met de consequenties van een pandemie, met verstrekkende gevolgen voor werk, bewegingsvrijheid en gezondheid zonder einddatum. Hoe kunnen we deze situatie ombuigen tot iets positiefs voor onszelf en onze naasten? Hoe we omgaan met tegenslag en onzekerheid, is in grote mate een kwestie van mindset en mentale vaardigheden. Deze kun je ontwikkelen en cultiveren door daar aandacht aan te schenken.

Mindful Rijk, onderdeel van UBR | Ontwikkelbedrijf, organiseert de workshopserie ‘Balans in het Nieuwe Normaal’. In vijf interactieve en ervaringsgerichte bijeenkomsten leer je onder andere een betere werk-privé balans te bewaken, slimmer met stress om te gaan, focus bewaren, effectiever leiding geven en meer (zelf)compassie ontwikkelen. Het A+O fonds Rijk ondersteunt Mindful Rijk in de communicatie over haar activiteiten.

Schrijf je in voor de workshops door een mailtje te sturen vanuit een Rijksmailadres naar mindfulrijk@rijksoverheid.nl. Noem daarbij welke workshop je wilt volgen. 

De workshops op een rij

1. Masterclass Mindful Leiderschap voor Managers en Leiders
door Marloes Telle en Kiki Vreeling
Maandag 16-11 15:00-17:00 uur

“Inspirerend, geeft veel inzicht en heel praktisch toepasbaar”. “Veel ruimte voor eigen dilemma, dat maakte het relevant en urgent.”

Hoe ga je als leider om met een veranderende dynamiek op de werkvloer? En hoe kan een gezonde werkcultuur bijdragen aan betere prestaties? Deze masterclass is een initiatief van Mindful Rijk. Het is voor leiders, managers en afdelingshoofden binnen de Rijksoverheid en gericht op het vruchtbare kruispunt tussen mindful leiderschap en verandermanagement, organisatiecultuur en grenzeloos samenwerken. Deze sessie begeleidt je in drie stappen door jouw leiderschapsvraagstuk heen. Ontdek hoe je met mindful leiderschap nieuw perspectief kunt scheppen. Door tijdens de stappen gebruik te maken van elkaars kennis en ervaring op gebied van leiderschap kom je tot diepere inzichten. Deze inzichten kun je inzetten om leiderschaps- en organisatiedoelstellingen van jezelf en jouwmedewerkers te behalen.

Marloes Telle is projectleider van het leiderschapsprogramma binnen OCW en heeft jarenlange ervaring als leiderschaps- en mindfulnesstrainer. Kiki Vreeling is management consultant, geeft al ruim 10 jaar team- leiderschaps- en mindfulnesstrainingen en heeft wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd naar mindfulness en leiderschap.

2. Bevlogen aan de slag met mindfulness
door Inge Witkamp en Bart Hansma
Donderdag 19-11 10:00-11:30 uur

“Leuke en leerzame workshop. Nog niet eerder gehoord van de aangeboren spier van aandacht. Deze intrigeert me. Ik zou graag deze spier willen trainen om mijn mentale en fysieke balans te optimaliseren.”

Werk jij met bevlogenheid of ga je stug door? Mindfulness helpt je herkennen hoe je werkt, waar jouw passie ligt en waar je juist op leegloopt. Door hier bewust van te worden, ontstaat de keuze om te schakelen. Nu meer dan ooit een cruciale vaardigheid. Voorafgaand aan deze interactieve en ervaringsgerichte workshop vragen we je het Energiekompas in te vullen. Aan de hand van de uitslag nemen we je vervolgens mee in het begrip mindfulness, hoe je deze ‘spier’ van aandacht ontwikkelt en hoe mindfulness jou kan helpen om bevlogen aan de slag te gaan.

Inge Witkamp is oprichter van Mindful Rijk, onderdeel van UBR | Ontwikkelbedrijf. Zij geeft al jarenlang mindfulness- en compassietrainingen bij Rijkswaterstaat en andere Rijksorganisaties. Bart Hansma is trainer en adviseur bij Mindful Rijk.

3. Mindfulness en Hoogsensitiviteit
door Suzanne Nieuwenhuijs-Mekking en Inge Witkamp
Maandag 23-11 10:00-11:30 uur

Voel je je aan het eind van een drukke (werk)dag regelmatig overprikkeld? En ben je benieuwd wat mindfulness voor je zou kunnen doen? Maar liefst 1 op de 5 mensen is in bepaalde mate hoogsensitief (HSP). Onderzoek wijst uit dat zij gevoeliger zijn voor stress en burn-out. In balans brengt de eigenschap ook veel voordelen met zich mee; analytisch denkvermogen, tact, zorgvuldigheid, empathie, creativiteit en makkelijk verbinden met anderen.In deze online bijeenkomst leer je wat hoogsensitiviteit precies is en hoe je meer balans kunt bereiken via “prikkelmanagement”. Een belangrijk onderdeel van prikkelmanagement is het verminderen van interne prikkels; de drukke stroom van gedachten als gevolg van de diepgaande verwerking van het HSP-brein indammen.Mindfulness biedt dan uitkomst; door je aandacht vaker te sturen, leer je afstand te nemen van deze gedachten waardoor de geest rustiger wordt. Mindfulness is daarom een bijzonder effectieve manier voor HSP-ers om prikkels te reduceren en stress te verminderen.

Suzanne Nieuwenhuis-Mekking is organiseert trainingen en workshops op het gebied van werkgeluk. Ze is Chief Happiness Officer bij een grote Rijksorganisatie. Inge Witkamp is oprichter van Mindful Rijk, onderdeel van UBR | Ontwikkelbrijf. Zij geeft al jarenlang mindfulness- en compassietrainingen bij Rijkswaterstaat en andere Rijksorganisaties.

4. De Kracht van Compassie op Werk
door Inge Witkamp en Bart Hansma
Donderdag 26-11 10:00-11:30 uur

Deze training is een verdieping voor mensen die ervaring hebben met mindfulness.Mensen die hoog scoren op zelfcompassie zijn gemotiveerder, gelukkiger, positiever over hun lichaam, veerkrachtiger en hebben minder last van angst en stress.Compassie is het vermogen empathisch naar jezelf en anderen te kunnen zijn in uitdagende momenten en dit vermogen is trainbaar. Het bestaat uit drie onderliggende vaardigheden: mindfulness, gedeelde menselijkheid en vriendelijkheid.In deze interactieve en ervaringsgerichte workshop leer je wat Compassie is en hoe je het concreet toepast in je werk. We delen ook hoe deze vaardigheid effect heeft op je brein en meer grip en inzicht geeft in je gewoontepatronen.Zeker in deze tijden wordt er veel van ons gevraagd waardoor deze vaardigheid nog belangrijker is dan normaal. Het mooiste wat je jezelf (en van daaruit de mensen om je heen) nu kunt geven, is het vermogen compassie voor jezelf op te brengen.

Inge Witkamp is oprichter van Mindful Rijk, onderdeel van UBR | Ontwikkelbrijf. Zij geeft al jarenlang mindfulness- en compassietrainingen bij Rijkswaterstaat en andere Rijksorganisaties. Bart Hansma is trainer en adviseur bij Mindful Rijk.

5. Mindfulness en Talenten
door Inge Witkamp en Bart Hansma
Maandag 30-11 10:00-11:30 uur

Wil jij ervaren hoe mindfulness jou kan helpen met talentgericht werken? Tijdens deze workshop maak je eerst kennis met mindfulness, vervolgens zetten we mindfulness in om jouw sterke kanten te verkennen. En wist je dat deze twee een versterkend effect op elkaar hebben? Dit duo heeft een positief effect op jouw gedrag, denken en gevoel. Wanneer je je bewust bent van jouw talenten en sturing geeft in je leven om deze in te zetten voel je je gelukkiger en gezonder. Je leeft meer vanuit authenticiteit en jouw bevlogenheid heeft effect op jouw werk en de samenwerking met anderen.

Inge Witkamp is oprichter van Mindful Rijk, onderdeel van UBR | Ontwikkelbedrijf. Zij geeft al jarenlang mindfulness- en compassietrainingen bij Rijkswaterstaat en andere Rijksorganisaties. Bart Hansma is trainer en adviseur bij Mindful Rijk.

Deelnemen

Wil je deelnemen aan de workshops? Schrijf je dan in door een mailtje te sturen vanuit een Rijksmailadres naar mindfulrijk@rijksoverheid.nl. Noem daarbij welke workshop je wilt volgen.