Samenwerken rond mobiliteit op congres Mobiel in uniform

Samenwerken rond mobiliteit op congres Mobiel in uniform

Zo’n 35 medewerkers van de Douane  en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bezochten op 26 september het congres Mobiel in uniform. Samen met vakgenoten uit de uniformkolom stonden ze via keynotes, workshops en andere activiteiten stil bij duurzame inzetbaarheid en loopbaanmogelijkheden. Met als doel samen tot innovatieve ideeën te komen.

Mobiliteit en duurzame inzetbaarheid

Het congres Mobiel in uniform is speciaal georganiseerd voor werkenden bij de politie, brandweer, Douane, Defensie en DJI. Een beroep in deze sectoren is vaak zwaarder dan een gemiddeld beroep en vereist specifieke vaardigheden. Daarom is stilstaan bij mobiliteit en duurzame inzetbaarheid extra belangrijk. Wat zijn de toekomstmogelijkheden in de organisatie of daarbuiten? Wat heb je als medewerker nodig om breed inzetbaar te zijn en blijven? Op het congres dachten medewerkers na over deze vragen, gingen ze in gesprek met collega’s en kregen ze tips.

Keynotes en workshops

Voorafgaand aan het congres introduceerde de staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser, het nieuwe HR-model van Defensie. Via deze proeftuinen wordt onderzocht wat wel en niet werkt op het gebied van HR. Hieruit moet een nieuw HR-model voortkomen dat bestand is tegen de (toekomstige) uitdagingen op personeelsgebied.

Er waren  twee lezingen en meerdere workshops. Innovatieambassadeur en trendstrateeg Lieke Lamb ging in op HR-trends. Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, gaf zijn visie op de manier waarop het bedrijfsleven (en dus ook de uniformkolom) met het mbo kan samenwerken. Volgens hem is samenwerking nodig om blijvend aan goede vakmensen te kunnen komen. De workshops gingen bijvoorbeeld over 21e-eeuwse vaardigheden voor werkenden, gepersonaliseerd leren, effectief leren met ICT, de inzet van escapeboxen en het vormgeven van je loopbaan.

Summerschool A+O fonds Rijk

Trendwatchers Lieke en Richard Lamb zonden tijdens het evenement live uit op TrendWachter.TV, hun kanaal op YouTube. In de uitzending interviewen ze ook Lenneke Molenaar en Eddy Cloosterman over de Summerschool van het A+O fonds Rijk. De Summerschool is in zes jaar tijd enorm gegroeid en helpt mensen om zich meer bewust te worden van hun loopbaanmogelijkheden. Bekijk hier het interview over de Summerschool op TrendWachter.TV.

Oproep voor innovatieve ideeën

De dag werd afgesloten met een paneldiscussie waar HRM-directeuren Anita Ligthart (Douane), Marijke van den Broek (politie), Anne le Fevre-Wols (DJI) en Peter Reesink (Defensie) hun visie gaven op de manier waarop samenwerking kan ontstaan tussen de verschillende beroepsgroepen. Peter Reesink deed een oproep om innovatieve ideeën in te dienen voor samenwerking op het gebied van HRM. De indieners van de 6 beste ideeën ontvangen elk een stimuleringspremie van €5.000 om hun plan uit te voeren. Binnenkort wordt bekend hoe de premie is aan te vragen.

De subsidie is een mooi voorbeeld van hoe samenwerking en vernieuwing vorm kregen tijdens het congres. De vraagstukken rond mobiliteit en duurzame inzetbaarheid zijn bij alle deelnemende organisaties hetzelfde. Op het congres is de verbinding gelegd waardoor de uniformkolom samen kan werken aan innovatieve oplossingen voor deze vraagstukken.

Meer weten?

Een uitgebreider verslag van het congres, foto’s en filmpjes zijn terug te zien via de congressite.