Juist nu

Juist nu

Elke tijd heeft zijn eigen clichés en je gaat dat pas zien als je het doorhebt. Naast ‘bizar’ en ‘gekke tijden’ wordt in deze tijd ‘juist nu’ heel veel gebruikt. Volgens Smart.pr verscheen het in december 2019 slechts twaalf keer in zoekmachines, en in zowel maart als april bijna 400 keer! Reden voor mij om juist nu de drie prioriteiten van het A+O fonds Rijk voor 2020 in deze gekke tijd eens even tegen het licht te houden.

1. (Anticiperen op) andere manieren van werken

Wie had kunnen bevroeden dat we in 2020 zó snel stappen zouden zetten in de inzet van nieuwe technologie? Er zal geen medewerker te vinden zijn die de afgelopen maanden niet in aanraking is gekomen met een geheel andere manier van werken. En die verandert ook nog eens per maand: vergaderden we als bestuur in maart nog per telefoon, in mei leek dat alweer iets uit een ver verleden en hadden we onze eerste videovergadering.

2. Ruimte voor leren en ontwikkelen

Mooi om te zien hoe creatief er wordt omgegaan met allerlei vormen van digitaal, online leren. Uitstellen of afgelasten van leeractiviteiten kan, maar het blijkt uitdagend om alternatief aanbod te ontwikkelen. Hulde voor projectleiders die in no time hun aanbod omzetten naar digitale vormen, en hulde voor alle medewerkers die dit experiment aangaan! Bekijk bijvoorbeeld het online aanbod van Werken aan jouw toekomst.

3. Een veilige en inclusieve werkomgeving

Terwijl er in de media artikelen verschijnen over ‘zeeën van tijd’, is dat niet wat ik zie in mijn werkomgeving of hoor in verhalen. Of je nu werkt in een niet-kantoorfunctie in uitvoering of toezicht of op kantoor. Werkdruk is er nog steeds, enerzijds doordat we de winkel openhouden, anderzijds omdat niet alles kan zoals we gewend zijn.

‘Samenwerken aan betekenisvol werk, ontwikkeling en werkplezier van medewerkers, nu en in de toekomst’, zo luidt de missie van het A+O fonds Rijk. Na mijn intro durf ik het bijna niet te zeggen, maar ik doe het toch: ik nodig je uit om in deze bizarre tijd, juist nu, eens goed te bedenken wat jouw werk betekenisvol maakt, waar jij plezier uit haalt, en wat jij nodig hebt om je te ontwikkelen. Voor nu, en voor je toekomst!

Karen de Boer

foto van Karen de Boer