Jongeren en medezeggenschap: doe mee aan MZ LAB Rijk

Jongeren en medezeggenschap: doe mee aan MZ LAB Rijk

‘Jongeren zijn mondig, ze hebben overal een mening over en ze hebben veel ideeën’ zegt Justine Feitsma van CNV Jongeren. ‘Ook over hun werk en over de organisatie waar ze werken. Maar vaak kennen ze de weg niet binnen hun organisatie en weten ze niet waar en hoe ze hun stem kunnen laten horen. Van de OR hebben velen nog nooit gehoord.’ Daarom ondersteunde het A+O fonds Rijk in 2016 CNV Jongeren en FNV Jong om het MZ LAB op te zetten, een traject waarin jonge werknemers tools krijgen om mee te praten over hun werk.

Jongeren meekrijgen

In mei 2019 start de tweede editie van MZ LAB Rijk. In zes bijeenkomsten verspreid over een paar maanden doen de deelnemers kennis en vaardigheden op over medezeggenschap in het algemeen en over de rol van de OR in het bijzonder. Ze leren onder meer presenteren en campagne voeren, ze denken na over wat ze precies willen bereiken, ze krijgen inzicht in beïnvloedingsstijlen en ze leren hoe ze jongeren meekrijgen.

Kort en snel

Jongeren staan niet te trappelen om in de OR te gaan; ze hikken erg aan tegen de termijn van vier jaar. ‘Ze willen kort en snel. In MZ LAB bedenken ze dan ook nieuwe vormen van medezeggenschap, bijvoorbeeld werken in themagroepen. Een paar deelnemers bedachten een ‘jORy duty’: organisaties kunnen medewerkers verplichten om een tijd OR-lid te zijn, zoals in sommige landen burgers worden verplicht in een jury te gaan zitten in een rechtszaak. Dat is waarschijnlijk geen werkbare oplossing, maar de strekking is duidelijk: vier jaar is te lang.’

Advies

Een onderdeel van het traject is ook dat de deelnemers in groepjes werken aan een advies. De organisaties waar de deelnemers werken, brengen zelf een aantal kwesties in waar ze graag advies over willen. De deelnemers kiezen waar ze aan willen werken en kijken er vanuit hun jongerenperspectief naar. Dat is een van de redenen waarom MZ LAB organisaties benadert met de vraag of ze hun jonge medewerkers gelegenheid willen geven om mee te doen. Feitsma: ‘We willen draagvlak binnen de organisatie. Als de deelnemers met een advies komen, moet de organisatie dat wel serieus nemen.’ Van de werkgever wordt verder verwacht dat die tijd en geld beschikbaar stelt om jonge werknemers te laten meedoen aan MZ LAB.

Reacties

Na een aantal MZ LAB’s voor jonge medewerkers uit verschillende sectoren weet Feitsma wat de reacties zijn. ‘Ze vinden het leuk om mensen van andere organisaties te ontmoeten. Iedereen weet meer over medezeggenschap en de OR. We zien ook dat mensen na afloop gewoon op de OR afstappen, of op HR-mensen of de vakbond.’

Je kunt jouw organisatie nog aanmelden om mee te doen! Wil je meer informatie over MZ Lab Rijk?
E info@aofondsrijk.nl