InOvergang: een gezonder werkklimaat voor vrouwen

De overgang heeft veel impact op het dagelijks leven van vrouwen. Tijdens deze levensfase hebben de meeste vrouwen last van fysieke en mentale overgangsklachten. Dit heeft niet alleen invloed op de gezondheid, maar ook op de duurzame inzetbaarheid van vrouwen. Toch is er weinig kennis over dit onderwerp. Oók bij vrouwen zelf. Daarom is het platform InOvergang gelanceerd. Doel van het platform is de kennis rondom de overgang te vergroten en zo het onderwerp bespreekbaar te maken op de werkvloer. InOvergang.nl is ontwikkeld door Stichting Vuurvrouw in opdracht van het ministerie BZK, met subsidie van het A+O fonds Rijk.

Bespreekbaar maken en kennis vergroten

De overgang begint ergens halverwege de veertig en duurt soms wel 10 tot 15 jaar. Het kan gepaard gaan met klachten zoals concentratieverlies, vergeetachtigheid, stemmingswisselingen, slapeloosheid, spier- en gewrichtspijnen, opvliegers, nachtzweten en hartkloppingen, hoofdpijn en stress. Dat heeft ook effect op de werkvloer en op verzuim. Vrouwen zelf, maar ook (bedrijfs)artsen, weten vaak weinig van de overgang af. Daarom kunnen niet alleen vrouwen, maar juist ook leidinggevenden, HR- en preventiemedewerkers, bedrijfsmaatschappelijk werkers en bedrijfsartsen op het platform terecht voor meer informatie over de overgang. Door het onderwerp bespreekbaar te maken en de kennis hierover binnen het Rijk te vergroten, vinden vrouwen in de overgang meer steun. Zo draagt het project bij aan een beter en gezonder werkklimaat voor vrouwen.

Kennisplatform en online community

Het platform InOvergang biedt twee elementen: een kennisplatform en een interactieve online community. Het kennisplatform biedt gevalideerde informatie over de overgang en de invloed ervan op de werkvloer in de vorm van (wetenschappelijke) artikelen, blogs, video’s en veel gestelde vragen.  Via de online community kunnen vrouwen betrouwbare informatie over de overgang vinden, vragen stellen aan deskundigen en tips en ervaringen met elkaar uitwisselen.

Introductieworkshops

Het is belangrijk dat alle ambtenaren meer kennis hebben van de overgang. Daarom worden er drie introductieworkshops georganiseerd voor alle medewerkers binnen de Rijksoverheid. Tijdens deze workshops wordt er informatie gedeeld over de overgang op het werk. Daarnaast wordt uitgelegd hoe je het platform InOvergang.nl kunt gebruiken en is er ruimte voor vragen. De workshops (45-60 minuten) worden via WebEx gegeven op:

  • Donderdag 22 april van 10.00 uur
  • Maandag 26 april om 12.00 uur
  • Maandag 17 mei om 15.00 uur tot

Aanmelden? Stuur een mail met je naam en de datum waarop je de workshop wilt volgen naar inovergang@minbzk.nl. Je ontvangt dan een uitnodiging met de Webex-link.