In gesprek over misstanden bij het Rijk: een terugblik op het project Loyale Tegenspraak

Hoe kan de oprechte stem van rijksmedewerkers makkelijker geuit en beter gehoord worden? Om dit te onderzoeken, startte het A+O fonds Rijk in 2021 het project Loyale Tegenspaak. Tijdens het project gingen we in gesprek met rijksmedewerkers die misstanden aankaarten. Wat beweegt hen? En welke dilemma’s ervaren ze? We verzamelden verhalen van loyale tegenspraak en organiseerden interactieve workshops voor medewerkers en leidinggevenden bij de Rijksoverheid. In dit artikel blikken we terug op het afgelopen jaar.

Praktijkverhalen en videoportretten

Rijksmedewerkers die misstanden aankaarten staan voor ingewikkelde vraagstukken. Ze willen met overtuiging hun werk doen, maar lopen ook tegen zaken aan waarvan ze echt vinden dat het anders kan of moet. Om te laten zien welke dilemma’s rijksmedewerkers ervaren bij tegenspraak, verzamelden we verhalen uit de praktijk die te lezen zijn op het platform Loyale Tegenspraak. Een aantal van deze verhalen hebben we ook vormgegeven in een videoportret. Dat leverde waardevolle verhalen op, verteld door degenen die het ook daadwerkelijk hebben meegemaakt.

Benieuwd naar voorbeelden van loyale tegenspraak uit de praktijk? Lees hier de praktijkverhalen of bekijk hier de videoportretten waarin rijksmedewerkers vertellen waar zij tegenaanlopen.

Interactieve workshops

Daarnaast organiseerde het A+O fonds Rijk in september en oktober een aantal workshops voor medewerkers en leidinggevenden bij de Rijksoverheid waarin we met elkaar in gesprek gingen over loyale tegenspraak. Tijdens deze interactieve dialoogsessies analyseerden we samen met 150 deelnemers de dilemma’s die we onderweg zijn tegengekomen. Ook zochten we samen naar interventies om de ruimte voor sociale veiligheid te vergroten. De gesprekken waren intens en inspirerend doordat de ambtenaren erg betrokken waren bij het onderwerp. Dat leverde veel informatie op voor mogelijke oplossingen.

Vooruitblik op 2022

Op dit moment is het A+O fonds Rijk druk bezig om alle bevindingen, mogelijke oplossingen en handelingsperspectieven in een uitgave te bundelen. Daarnaast staat op de website een podcast waarin dieper wordt ingegaan op het onderwerp loyale tegenspraak. Daarmee is het project nog niet rond, omdat het een belangrijk onderwerp is en er veel interesse is vanuit de werkvloer. Wil jij op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen? Houd de website Loyale Tegenspraak goed in de gaten.