Extra sessies dilemmakamers voor leidinggevenden: autonomie als drijvende kracht

Hoeveel autonomie hebben jouw medewerkers eigenlijk? Als mensen autonomie hebben in hun werk, kan dat leiden tot meer werkplezier [1]. Doordat mensen invloed hebben op hun werk, kunnen ze hun werkdruk beter reguleren en voelen ze zich meer verantwoordelijk. Het geven van meer autonomie aan medewerkers vraagt echter wel om een andere manier van leidinggeven. Het A+O fonds Rijk heeft daarom dilemmakamers ontwikkeld om leidinggevenden daarmee te laten experimenteren. Vanwege een succesvolle eerdere editie organiseren we nieuwe sessies. Ben jij leidinggevende en heb je interesse om deel te nemen, en zo een bijdrage te leveren aan het vergroten van de autonomie en het werkplezier van jouw team? Schrijf je dan in voor één van de data waarop de dilemmakamers worden gespeeld. Er zijn sessies toegankelijk voor alle leidinggevenden binnen de rijksoverheid en sessies specifiek voor leidinggevenden binnen bepaalde uitvoeringsorganisaties.

Schrijf je in voor de dilemmakamers

 

Dilemmakamers over autonomie

Als leidinggevende vervul je een essentiële rol in de mate van autonomie die medewerkers ervaren. Het is daarom belangrijk dat je bewust naar die rol kijkt. Want hoeveel autonomie heeft een werknemer eigenlijk? En hoe kan jij daar als leidinggevende invloed op uitoefenen? Om je daarbij te helpen zijn de dilemmakamers ‘Autonomie als drijvende kracht’ ontwikkeld. In deze sessie neem je met collega leidinggevenden deel aan een aantal ‘dilemmakamers’, waarin jullie situaties ervaren en daar vervolgens met elkaar over in gesprek gaan.

Realistische dilemma’s

Om de dilemmakamers op een realistische manier vorm te geven hebben we verschillende mensen geïnterviewd; zowel leidinggevenden als medewerkers. In die gesprekken kwamen we meer te weten over de autonomie van de medewerker. Wat houdt hen bezig en waar lopen zij tegenaan? Deze dilemma’s uit de praktijk van de rijkswerkvloer kom je als leidinggevende tegen in de kamers. De leersituaties bieden jou als leidinggevende de mogelijkheid om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Neem deel aan de sessie
De sessies worden op de volgende data en locaties georganiseerd:


Open voor alle leidinggevenden werkzaam bij het Rijk:

Vrijdag 26 januari in Utrecht:

  • Ochtend: open voor alle leidinggevenden werkzaam bij de Rijksoverheid

Vrijdag 2 februari in Eindhoven

  • Middag: open voor alle leidinggevenden werkzaam bij de Rijksoverheid

Maandag 4 maart in Den Haag: VOL

  • Middag – open voor alle leidinggevenden werkzaam bij de Rijksoverheid

Belastingdienst:

Maandag 5 februari in Den Haag:

  • Middag: voor leidinggevenden werkzaam bij Belastingdienst

Dienst Justitiële Inlichtingen:

Vrijdag 2 februari in Eindhoven

  • Ochtend: voor leidinggevenden werkzaam bij Dienst Justitiële Inlichtingen

Er is een maximum aantal plekken van 24 deelnemers per sessie.

Schrijf je in voor de dilemmakamers

 

[1] In het rapport Het betere werk formuleert de WRR drie condities voor goed werk, die passen bij de wensen vanuit de Nederlandse samenleving en de aard van de economie: grip op geld, oftewel een gepast loon met zekerheden; grip op het werk, dat wil zeggen autonomie en verbondenheid op het werk; en grip op het leven, met een goede balans tussen werk en privé.