Serious game voor leidinggevenden: autonomie als drijvende kracht

Als mensen autonomie hebben in hun werk dan kan dat leiden tot meer werkplezier [1] Doordat mensen invloed hebben op hun werk, kunnen ze hun werkdruk beter reguleren en voelen ze zich meer verantwoordelijk. Het geven van meer autonomie aan medewerkers vraagt wel om een andere manier van leidinggeven. Het A+O fonds Rijk heeft daarom een ‘serious game’ ontwikkeld om leidinggevenden daarmee te laten experimenteren. Ben jij leidinggevende en heb je interesse om deel te nemen en een bijdrage te leveren aan het vergroten van de autonomie en het werkplezier van rijksmedewerkers? Schrijf je dan in voor één van de drie data waarop de game wordt gespeeld.

Schrijf je in voor deelname aan de serious game

 

Game over autonomie

Als leidinggevende vervul je een essentiële rol in de mate van autonomie die medewerkers ervaren. Het is daarom belangrijk dat je bewust naar die rol kijkt. Want hoeveel autonomie heeft een werknemer eigenlijk? En hoe kan jij daar als leidinggevende invloed op uitoefenen? Om je daarbij te helpen is de serious game ‘Autonomie als drijvende kracht’ ontwikkelt. In deze game neem je met collega leidinggevenden deel aan een aantal ‘dilemmakamers’, waarin jullie situaties ervaren en daar vervolgens met elkaar over in gesprek gaan.

Realistische dilemma’s

Om de dilemmakamers op een realistische manier vorm te geven hebben we verschillende mensen geïnterviewd; zowel leidinggevenden als medewerkers. In die gesprekken kwamen we meer te weten over de autonomie van de medewerker. Wat houdt hen bezig en waar lopen zij tegenaan? Deze dilemma’s uit de praktijk van de rijkswerkvloer kom je als leidinggevende tegen in de game. De game biedt jou als leidinggevende de mogelijkheid om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Neem deel aan de game

De game wordt op de volgende data en locaties georganiseerd:

  • Maandag 19 juni, 14.00 – 16.30 uur – Utrecht
  • Vrijdag 23 juni, 14.00 – 16.30 uur – Den Haag
  • Vrijdag 30 juni, 14.00 – 16.30 uur – Den Haag

Er is een maximum aantal plekken van 24 deelnemers per datum. Leidinggevenden vanuit de hele Rijksoverheid zijn welkom. De game wordt bij een aantal ministeries gespeeld, ook als je niet bij dat ministerie werkzaam bent dan kun je wel op die locaties aan de game deelnemen.

Schrijf je in voor deelname aan de serious game

 


[1] In het rapport Het betere werk formuleert de WRR drie condities voor goed werk, die passen bij de wensen vanuit de Nederlandse samenleving en de aard van de economie: grip op geld, oftewel een gepast loon met zekerheden; grip op het werk, dat wil zeggen autonomie en verbondenheid op het werk; en grip op het leven, met een goede balans tussen werk en privé.