Situatieschets

Na de uitbraak van het coronavirus zijn op basis van de maatregelen en adviezen van het kabinet (zie rijksoverheid.nl) diverse maatregelen doorgevoerd om te kunnen werken, waarvan de belangrijkste zijn afstand houden, het thuiswerkadvies en het dragen van mondkapjes, aanvankelijk in publieke binnenruimten en daarna bij bewegen in alle ruimten van gebouwen. Op enig moment in de nabije toekomst zullen deze maatregelen naar verwachting worden afgeschaald. Met GOR Rijk is afgesproken om hierover tot een procedure te komen. Belangrijk hierbij zijn onder meer de betrokkenheid van een kerndeskundige en snelle duidelijkheid voor medewerkers. Als het kabinet versoepelingen afkondigt waar men al lang naar uitziet, gaan medewerkers er immers vanuit dat die ook voor de rijksdienst gelden. Mochten er specifieke maatregelen gelden voor (onderdelen van) de rijksdienst, dan moet daar kort na de maatregelen van het kabinet duidelijkheid over zijn.

Procedure bij op- en afschalen

Bij het op- en afschalen van maatregelen door het kabinet geldt het volgende:

  • De werkgever heeft de wettelijke verplichting om aanwezigheid en verspreiding van het coronavirus op de werkplek zoveel als mogelijk te voorkomen en daartoe een beleid te voeren.
  • Bij op-of afschaling van de kabinetsmaatregelen is voor de sector Rijk het kabinetsbeleid het uitgangspunt.
  • Bij afschaling van de maatregelen door het kabinet wordt op centraal niveau samen met de GOR Rijk bepaald of in de nieuwe situatie voldoende beschermingsniveau over blijft. Een kerndeskundige van UBR-Bedrijfszorg stelt hiervoor een advies op.
  • De conclusie moet snel – binnen twee werkdagen – en eenduidig worden gecommuniceerd, onder meer via de Richtlijnen.
  • Organisaties binnen de rijksdienst kunnen als de werkzaamheden en omstandigheden dat vereisen met instemming van hun medezeggenschap specifieke maatregelen treffen voor hun organisatie.
  • Samenvattend: Proces bij afschaling van maatregelen door het kabinet:
    1. Kerndeskundige van UBR-Bedrijfszorg stelt een advies op. Deze kan nu al starten met het voor verschillende maatregelen (afschaffen 1,5m, afschalen thuiswerkadvies, wijziging beleid mondkapjes) een concept-advies op te stellen, zodat tzt snel een definitief advies kan worden opgesteld.
    2. Het advies wordt gedeeld met de werkgever en met de GOR Rijk
    3. Op basis van het advies vindt binnen twee dagen overleg plaats over de gevolgen van de kabinetsmaatregelen voor de rijksdienst, waarna de Rijksbrede richtlijnen op basis hiervan worden aangepast en een communicatiebericht interdepartementaal wordt verspreid binnen de ICBR.