Zitbalie
Werkplek
Een speciale balievorm is de zit-zitbalie waarbij zowel de werknemer als de bezoeker zitten. De bezoeker zit meestal tegenover de werknemer en geeft in een gesprek met de werknemer informatie die op de computer wordt verwerkt.
De werkplek, die door de werknemer langer dan twee uur per dag gebruikt wordt voor (beeldscherm)werkzaamheden, moet ergonomisch zijn ingericht omdat er anders gezondheidsklachten kunnen ontstaan.
- De hoogte van de balie is 76 cm; de diepte bedraagt omstreeks 110 cm als optimale afstand tussen kantoormedewerker en klant.
- Er wordt gebruik gemaakt van een normale kantoorstoel voor de kantoormedewerker (zie Arbo afspraak RIJK Verstelbaar meubilair) en een bezoekersstoel voor de klant.
- Voor de kantoormedewerker is er, naar behoefte, een in hoogte verstelbare voetensteun aanwezig (zie Arbo Afspraak RIJK Voetensteun).
- Beenruimte: de ruimte onder het werkblad voor de werknemer is tenminste 71 cm hoog en tenminste 60 cm (liefst 70 cm) diep.
- Reikafstand: de maximale afstand tot hulpmiddelen of posities waar de werknemer regelmatig naar reikt mag niet meer zijn dan 45 cm in het horizontale vlak en de maximale reikhoogte mag maximaal 10 cm onder of boven het werkblad zijn.
- De kijkafstand tot het beeldscherm is in te stellen tussen tenminste 50 en 70 cm (Zie Arbo afspraak Rijk Standaard beeldschermconfiguratie).
- Om er voor te zorgen dat de monitor niet tussen de werknemer en bezoeker in staat en daarmee het zicht belemmert, kan de monitor links of rechts uit het midden geplaatst worden. Belangrijk is dat de hoek tussen de kijkrichting naar de bezoeker en de kijkrichting naar de monitor niet groter is dan 45º.
- Er wordt rekening gehouden met specifieke wensen ter voorkoming van agressie en geweld, en bijzondere toepassingen voor rolstoelgebruik.
Hulpmiddel voor
Kantoren met zitbalie werkplekken.
Aanpak
- Knelpuntoplossing.
- De balie dient in de praktijk uit getest te worden voordat deze gebouwd wordt. Dit kan door middel van een eenvoudige proefopstelling van de balie.
- Een balie is maatwerk afhankelijk van de functie, de werkzaamheden en de te ontvangen doelgroep. Het is verstandig de balie door een deskundige te laten ontwerpen en bouwen.
Voor wie
Werknemers die bezoekers aan een balie te woord moeten staan.
Verplichting werkgever
Tenzij dit redelijkerwijs niet kan worden gevergd, worden werkplekken ingericht volgens de ergonomische beginselen. Hierbij wordt rekening gehouden met een verstelbare werkplek.
Verplichting Werknemer
- Het signaleren van gevaren/klachten voor de veiligheid of de gezondheid aan de leidinggevende.
- Gebruikt ter beschikking gestelde arbeidsmiddelen op de juiste wijze.
- Werkt mee aan voor de werknemer georganiseerd onderricht.
Relatie met wet/ regelgeving
- Arbobesluit artikel 5.4 Ergonomische inrichting werkplekken
- Arbobesluit artikel 5.12 Voorschriften voor de inrichting van beeldschermwerkplekken
- Arboregeling artikel 5.1 Apparatuur en meubilair
- Arbo beleidsregel artikel 5.4-3
Beoogde effecten
- Werknemers kunnen op gelijke ooghoogte communiceren met de klanten en daarbij hun computer gebruiken.
- Bij een goed ingerichte balie kunnen de werknemers hun beeldschermwerk blijven doen terwijl zij de klant te woord staan. Wanneer er geen klanten zijn kunnen andere werkzaamheden uitgevoerd worden.
Nadere informatie
- Bij de leidinggevende, preventiemedewerker of personeelsfunctionaris.
- Arbo Informatieblad nr. 51, Baliewerk Rijksportaal / SDU portaal. Of neem contact op met EC O&P contactecop@rijksoverheid.nl.