Vol-waardige arbeidsparticipatie bij de Rijksoverheid

Een arbeidsmarkt die volwaardige arbeidsparticipatie biedt, draagt bij aan een duurzame, waardevolle en inclusieve samenleving. waardevol, duurzaam en lonend werk biedt, draagt bij aan een duurzame en inclusieve samenleving. Ook mensen met een beperking – zoals een fysieke beperking, een chronische aandoening of neurodivergentie – in dienst van de (rijks)overheid moeten dus kunnen zijn wie ze (willen) zijn op de werkvloer. Hoe gaat dat nu, en kan het beter? Om dat te onderzoeken starten we vanuit het A+O fonds Rijk, in samenwerking met de CMHF, League Rijk en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, een nieuw project.

Rijksmedewerker in rolstoel kijkt naar rechts

Inclusief arbeidsmarkt- en personeelsbeleid

Hoe organiseren we arbeidsmarkt- en personeelsbeleid op inclusieve wijze, zodat iedereen volledig tot hun recht komt? In het onderzoek staat in de eerste fase de volgende vraag centraal:

In hoeverre slagen rijksmedewerkers erin om volwaardig in arbeid te participeren en in hoeverre worden ze daar door de context toe in staat gesteld?

Na de eerste fase gaan we na of de resultaten van de eerste fase voldoende aanleiding geven om de tweede en derde fase van het project in gang te zetten.

Mensen in hun kracht zetten

Het is voor mensen niet altijd makkelijk om er op werk voor uit te komen dat ze een beperking hebben. Misschien verbergen ze dit deel van hun leven liever, uit angst voor reacties of veranderingen van hun taakinhoud. Of omdat ze bang zijn voor verminderde carrièremogelijkheden. Dat hoopt het A+O fonds Rijk met dit onderzoek te doorbreken.

Ook de leidinggevenden en arbo-professionals worden betrokken in het proces. Bij hen wordt een vragenlijst uitgezet om te meten in hoeverre zij toegerust zijn om mensen met een beperking in hun kracht te zetten.

Werk-als-Waarde model

Uitgangspunt voor dit project vormt het Werk-als-Waarde model: werk moet waardevol zijn, zowel voor de organisatie als voor de werknemer. De individuele werknemer moet gemotiveerd en in staat zijn om te werken; de organisatie biedt de werknemer de mogelijkheid om waardevolle taken uit te voeren. Het model daagt werknemers én arbo-professionals en leidinggevenden uit om te onderzoeken wat medewerkers in hun werk waardevol vinden, of zij zelf in staat zijn om die waarden te realiseren én of zij daartoe in staat gesteld worden door de werkcontext. Door te weten welke werkwaarden voor werknemers belangrijk zijn, te kijken naar het stressniveau op werk en de mate van bevlogenheid, werkt het Rijk gemakkelijker aan functies waarin iedereen tot hun recht komt.

Deelnemen onderzoek

De vragenlijsten worden uitgezet onder alle rijksambtenaren. Er is een vragenlijst voor medewerkers én een vragenlijst voor leidinggevenden en arboprofessionals. Het is geen tevredenheidsonderzoek, maar de start van een proces naar een betere vormgeving. Het is dus voor iedereen waardevol om mee te doen, zowel voor jezelf als voor je organisatie.

Wil jij deelnemen aan het onderzoek? Meld je via onderstaande button aan, dan brengen we je op de hoogte zodra het onderzoek van start gaat. Deelname aan de vragenlijsten is geheel veilig en anoniem.