Eerst wat cijfers. Bij het Rijk werken 156.478 medewerkers. Daarvan is 51% van de werknemers vrouw. Menstruatie is geen ziekte, maar cyclusgerelateerde ziekteverschijnselen komen wél vaak voor. Meer dan een derde van de vrouwen wordt daardoor negatief beïnvloed in het dagelijks functioneren, is de conclusie van onderzoek uit 2019 van Radboudumc. En hoewel menstruatieproblemen nogal wat impact hebben op de kwaliteit van leven, zoeken veel vrouwen met zeer veel last geen (medische) hulp. Slechts 1% van de groep vrouwen die zeer veel last heeft van de menstruatie (op werk) praat met de werkgever, bleek uit onderzoek van Motivaction (2022, een peiling in opdracht van Women INC).
Ook veel werkende vrouwen ouder dan veertig hebben last van hormonale klachten: overgangsklachten. Ruim een op de drie vrouwen in de overgang geeft aan dat zij door hun klachten hun werk minder goed kunnen doen, bleek uit onderzoek van RIVM en TNO (2022). De gemiddelde leeftijd bij het rijk is 45,3 jaar. Een grote groep rijksmedewerkers kan dus te maken hebben met klachten als gevolg van menstruatie en/of de overgang.
Hoe gaan we hier als werknemers en werkgevers beter mee om? Elke vrouw is anders, daarom is het belangrijk dat er een open gesprek kan plaatsvinden. Om meer te leren over de hormonale cyclus van vrouwen en de impact die eventuele hormonale klachten kunnen hebben, biedt A+O fonds Rijk dit hele jaar:
- kennis
- ervaringsverhalen
- video’s
- podcasts
- webinars
- workshops