Jongeren in de medezeggenschap

Jongeren hebben goede ideeën en laten graag hun stem horen. Toch weten zij de weg naar de OR niet altijd te vinden. Het MZ LAB is speciaal opgericht voor jongeren die meer willen weten over de OR en medezeggenschap. Binnen het MZ LAB denken zij mee over verandering en vernieuwing bij verschillende rijksinstellingen. Zo leren zij de wereld van medezeggenschap kennen.

Man op podium kijkt richting publiek, met banner van MZ lab Rijk op achtergrond

Wat is het MZ LAB?

MZ LAB kenmerkt zich door intensief en interactief contact tussen deelnemers,
begeleiders en sprekers. Met een kick-off, masterclasses, werkgroepen en een tof eindevent zetten wij verandering in gang.

Voor wie
Rijksmedewerkers onder de 37 konden deelnemen aan MZ LAB Rijk. Deelnemers zijn via de ondernemingsraden van de verschillende Rijksonderdelen benadert.

Masterclasses
Alle jonge deelnemers krijgen drie masterclasses over verschillende aspecten
van een ondernemingsraad. Hoe werkt een OR en waar krijg je mee te maken als je gekozen wordt? Hoe vertegenwoordig je de werknemers en wat is de rol van de vakbond? Hoe creëer je een inclusieve OR waar jong & oud optimaal samenwerken? Op deze vragen bieden de masterclasses concrete antwoorden en handvatten.

Organisatie leren kennen
Gedurende het traject gaan de deelnemers in
gesprek met hun ondernemingsraad, P&O-afdeling, bestuurders en andere werknemers. Zo leren ze de organisatie kennen en wordt het draagvlak voor hun oplossingen en participatie bij alle partijen vergroot.

Design thinking LAB Toolkit
We maken gebruik van de methodiek design thinking, waarmee er binnen korte tijd innovatieve oplossingen bedacht worden voor complexe problemen. Het vertrekpunt is de behoefte van de gebruiker. Daarbij bieden we een Design Thinking LAB Toolkit, waarmee deelnemers op een snelle, speelse en gestructureerde manier tot creatieve oplossingen komen op vraagstukken die spelen binnen de organisatie.

MZ LAB Rijk 2 met succes geëindigd

In oktober 2019 startte het MZ LAB Rijk voor de tweede keer. Meer dan dertig jonge rijksmedewerkers hebben masterclasses over de OR en medezeggenschap gevolgd. In werkgroepen hebben ze ook drie adviezen geformuleerd over hoe ondernemingsraden kunnen vernieuwen. Benieuwd naar de adviezen? Bekijk de adviezen van 2019.

Meer informatie

Meer weten over jongeren en medezeggenschap? Lees daarover op de website van de SER. 

Waarom A+O fonds Rijk dit belangrijk vindt

Het is van belang om de medezeggenschap te verjongen en te vernieuwen. Op dit moment worden de belangen van jongeren nog onvoldoende vertegenwoordigd binnen het Rijk terwijl juist jonge mensen hét verschil kunnen maken en kunnen zorgen voor de vernieuwing die nodig is. Daarom ondersteunt het A+O fonds Rijk het MZ LAB.