Financieel Vitaal (FinVit)

FinVit: ga in gesprek over geld

De koopkracht van werkenden in Nederland staat onder druk. Inflatie en prijsverhogingen zorgen voor geldstress en onstabiele economische posities. Om de financiële weerbaarheid van rijksmedewerkers te vergroten biedt het A+O fonds Rijk, op initiatief van CNV, Financieel vitaal (FinVit) aan: een kosteloos programma voor zowel werkgever als werknemer om de financiële vitaliteit van rijksmedewerkers blijvend te verbeteren.

Muntgeld opgestapeld in vijf rijen

Financiële weerbaarheid van medewerkers

Uit een peiling onder leden van CNV blijkt dat een kwart van de werkenden kampt met gezondheidsklachten als gevolg van geldzorgen. Zowel werkgevers als werknemers zijn op zoek naar handvatten om te zorgen dat de werknemers grip krijgen en houden op hun financiën. Om als werkgever scherp te blijven op het welzijn van je medewerkers, is preventie rond het thema financiële vitaliteit belangrijk. Zo blijf je prettige werkomstandigheden creëren waarin iedereen zich goed voelt.

Geldstress mee naar kantoor

Als werknemer met geldstress neem je je zorgen altijd met je mee, ook naar kantoor. En het is niet fijn werken als je in je achterhoofd eigenlijk bezig bent met je hoge maandlasten: bijna een op de tien werkenden geeft aan tegen een burn-out te zitten. Een afname in productiviteit, hoger ziekteverzuim en met sombere klachten thuiszitten kunnen het gevolg zijn. Ook heb je als medewerker misschien te maken met grote veranderingen in je privéleven, zoals scheiden, het overlijden van dierbaren, of de geboorte van kinderen. Dit heeft allemaal impact op je financiële weerbaarheid.

Aanbod: FinVit voor werknemers en werkgevers

Voor medewerkers heeft FinVit als doel om financiële basisvaardigheden bij te brengen en handvatten te geven om het goede gesprek te voeren over geld en rondkomen (met bijvoorbeeld je manager of HR). Voor werkgevers draagt FinVit bij aan het creëren van preventief financieel vitaal beleid, dat voorkomt dat er hoge kosten worden gemaakt voor Rijksonderdelen. Dit doen we met de volgende programma’s:

1. Training: In gesprek over geld – Voor leidinggevenden, HR-medewerkers en medewerkers salarisadministratie. Doel: het leren signaleren en bespreekbaar maken van geldzorgen. Het programma biedt handvatten voor een goed gesprek over geld. Er zijn 10 plekken per training. De 1-daagse training is te volgen op:

  • 29 augustus – online
  • 5 september – Den Haag

Indien deze data je niet uitkomen kun je je alsnog opgeven, er volgen nog extra trainingen.

2. Training: Inflatie & Nu – Heb je weinig grip op je financiën? Dan is deze training voor jou. Doel: weer grip krijgen op inkomsten en uitgaven en intrinsiek gemotiveerd raken er blijvend mee aan de slag te gaan. Er zijn 10 plekken per training. De 1-daagse training is te volgen op:

  • 27 augustus – online
  • 3 september – online

Indien deze data je niet uitkomen kun je je alsnog opgeven, er volgen nog extra trainingen.

3. Individueel financieel advies – Kun jij wel wat hulp gebruiken van een budgetcoach? Deze helpt je je financiën in orde te maken. Er zijn 25 plekken beschikbaar.

4. Grip op geld met je studielening –  een gratis online training om goed te leren omgaan met je studieschuld en rust te krijgen over je financiën.
De training is te volgen op:

  • 11 september (avond) – online

Wil je deelnemen aan één van de programma’s?

Waarom A+O fonds Rijk dit belangrijk vindt

Rijksmedewerkers helpen om gezond en vitaal te werken, dat is waar het A+O fonds Rijk zich voor inzet. Door de financiële vitaliteit van medewerkers binnen het Rijk te stimuleren helpen we medewerkers om minder (financiële) zorgen te hebben en daardoor gelukkiger te zijn. Zo dragen we bij aan een vermindering van het ziekteverzuim binnen het Rijk, waarvan financiële stress de oorzaak is.