Diversity Week 2023

Beleef het verhaal van een collega

Enkele maanden geleden vroegen we naar de verhalen van rijksmedewerkers: heeft men in het dagelijks werk wel eens te maken met stereotyperingen gebaseerd op hun culturele achtergrond, seksualiteit, fysieke/mentale beperking, leeftijd, opleidingsniveau, huidskleur, religie, lichaamstype of gender en/of sekse?

Uit veel mooie, soms ook verdrietige, maar vooral veel waardevolle inzendingen kozen we enkele verhalen uit. Deze verhalen vertaalden we naar bijzondere videoportretten. Alle portretten hebben op basis van het stereotypering dat terugkomt in het verhaal een label, zoals ‘autisme’ of ‘moslim’. In de video’s staat de beleving van deze mensen centraal: een uitgelezen kans om je onder te dompelen in de ervaring van een collega.

Persoon van kleur in rolstoel kijkt naar scherm laptop

Bewustwording diversiteit aan ervaringen

Met deze verhalen dragen we bij aan de bewustwording van de meerwaarde van een divers palet aan mensen bij de rijksoverheid. Daarvoor is het noodzakelijk dat iedereen – ongeacht bijvoorbeeld culturele of religieuze achtergrond, leeftijd, opleiding en seksualiteit – zich thuis en gezien voelt op de werkvloer. Op 3 oktober 2023 is het Diversity Day, de aftrap van de Rijksbrede Diversity Week. Die week vieren we dat verschillen tussen mensen een organisatie verrijken én versterken.

Wanneer er ruimte is voor een ander, kan iedereen een unieke bijdrage leveren. In de videoportretten wordt duidelijk dat prettig met elkaar omgaan op de werkvloer een gedeelde wens is. Hoe dat er voor elke individu uitziet, vertellen ze je het liefst zelf.

Inclusiekaarten

De inclusiekaarten bevatten gespreksstarters om samen met je collega’s in gesprek te gaan over diversiteit en inclusie. Wat maakt jou uniek in jouw team? Wat laat je niet zo vaak zien? En wanneer voel jij je gehoord, gezien of gewaardeerd door je leidinggevenden? Ga het gesprek met elkaar aan met behulp van de Inclusiekaarten.

Dit project is een samenwerking tussen het Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds Rijk (A+O fonds Rijk) en de Sociaal Economische Raad (SER). De verhalen zijn verteld door acteurs en waren tot 30 oktober 2023 via augmented reality te bekijken.