De werkende mantelzorger

 

Het A+O fonds Rijk start, op initiatief van CNV, dit jaar het project De werkende mantelzorger. Hierin doen we onder andere onderzoek naar hoe mantelzorg en werk beter kan worden gecombineerd. We ontwikkelen en organiseren praktische interventies, zoals webinars en podcasts, om werkgevers en medewerkers te ondersteunen.

Onderzoek

Hoe zorg je ervoor dat je – naast mantelzorg – goed blijft presteren op je werk zonder jezelf voorbij te lopen? Voor veel mantelzorgers is dit een grote uitdaging. In De Werkende Mantelzorger onderzoeken we hoe dit beter kan en vinden we samen oplossingen die écht werken. Dit is hard nodig, want één op de vier medewerkers combineert werk nu al met mantelzorg. En de druk op de werkende mantelzorger neemt alleen maar toe.

In maart 2025 is er kwantitatief en kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder rijksmedewerkers. Daaruit blijkt dat veel mantelzorgers vastlopen omdat het lastig is om werk en zorgtaken goed te combineren. Flexibiliteit is dan cruciaal. Thuiswerken, schuiven met uren of zorgverlof opnemen zonder dat je eerst alles hoeft uit te leggen, zou al enorm helpen.

Toch maakt ruim 77 procent nauwelijks tot helemaal geen gebruik van de afspraken die hierover in de cao staan. Dat komt vooral doordat bijna 60 procent niet goed weet wat die afspraken precies inhouden. Ook het gesprek op de werkvloer blijft vaak uit. Bijna de helft van de mantelzorgers vertelt pas weken later over hun situatie, of bespreekt het helemaal niet. En hoewel begrip belangrijk is, ervaart slechts de helft van de mantelzorgers dat ook echt op de werkvloer.

De gevolgen zijn groot. Meer dan 53 procent heeft last van chronische vermoeidheid. Bijna 46 procent slaapt slecht. En ruim 43 procent ervaart spanningsklachten, zoals hoofdpijn. Zoals een mantelzorger het verwoordde: ‘Ik vraag liever geen verlof, want dan moet ik eerst van alles uitleggen, en dat voelt pijnlijk.’

Het is duidelijk: er is meer openheid, kennis en ruimte nodig om werk en mantelzorg echt goed te kunnen combineren.

Meer resultaten uit het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd.

Webinars

Hoe combineer je mantelzorg met je werk zonder overbelast te raken? Voor veel werkenden is dit een dagelijkse uitdaging.

  • Webinar 1: Werk en mantelzorg- hoe houd je het vol?, donderdag 3 april – Kijk hier het webinar van 3 april terug
  • Webinar 2: Jongeren en mantelzorg, online, maandag 26 mei – Meld je hier aan voor dit webinar
  • Webinar 3: Zorg voor een dierbare met dementie, online, dinsdag 14 oktober
  • Webinar 4: Bespreekbaar maken op werk en check mogelijkheden in cao, online, woensdag 26 november

De aanmeldlinks voor de webinars in het najaar volgen binnenkort.

Podcasts

In deze podcastserie gaan we in gesprek met mantelzorgers en experts over hoe je die combinatie volhoudt – en waar je steun kunt vinden. Volg de podcast Werken en Zorgen, over Mantelzorg op jouw favoriete podcastkanaal of besluiter de afleveringen via onderstaande links.

  • Aflevering 1: Hoe houd je het vol?
    In aflevering 1 van Werken en Zorgen, over Mantelzorg hoor je het verhaal van Roelie van Guldener, die al jaren zorgt voor haar partner naast haar baan. Ze vertelt openhartig over de balans die ze probeert te vinden – en soms ook verliest. Samen met Kim Dirkse, trainer bij MantelzorgNL, bespreekt ze waar mantelzorgers tegenaan lopen, waarom het zo lastig is om het bespreekbaar te maken op het werk en hoe werkgevers écht kunnen helpen. De aflevering wordt gepresenteerd door Sybren Visser. Luister hier podcastaflevering 1.

De podcast is onderdeel van een serie van vier. Later in 2025 volgen nog drie afleveringen.

Doe mee met een Pressure Cooker-traject

We zoeken zes Rijksorganisaties om samen aan de slag te gaan met een Pressure Cooker-traject. In drie sessies wordt vanuit een organisatievraagstuk rond mantelzorg input opgehaald, behoeften in kaart gebracht en toegewerkt naar een concrete maatwerkoplossing of actieplan voor de organisatie. Vervolgens wordt binnen de organisatie toegewerkt naar een verdere uitwerking en implementatie van de oplossingen.

Het traject vindt plaats met een diverse groep rijksmedewerkers, HR-professionals, beleidsmakers, leidinggevenden en de medezeggenschap. De insteek is om te werken vanuit de praktijk. Ervaringen en behoeften van alle deelnemers staan centraal. Ben jij leidinggevende of HR-professional en wil je dit traject starten binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op via info@aofondsrijk.nl. We vertellen je graag meer!