Onderzoek
Hoe zorg je ervoor dat je – naast mantelzorg – goed blijft presteren op je werk zonder jezelf voorbij te lopen? Voor veel mantelzorgers is dit een grote uitdaging. In De Werkende Mantelzorger onderzoeken we hoe dit beter kan en vinden we samen oplossingen die écht werken. Dit is hard nodig, want één op de vier medewerkers combineert werk nu al met mantelzorg. En de druk op de werkende mantelzorger neemt alleen maar toe.
In maart 2025 is er kwantitatief en kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder rijksmedewerkers. Daaruit blijkt dat veel mantelzorgers vastlopen omdat het lastig is om werk en zorgtaken goed te combineren. Flexibiliteit is dan cruciaal. Thuiswerken, schuiven met uren of zorgverlof opnemen zonder dat je eerst alles hoeft uit te leggen, zou al enorm helpen.
Toch maakt ruim 77 procent nauwelijks tot helemaal geen gebruik van de afspraken die hierover in de cao staan. Dat komt vooral doordat bijna 60 procent niet goed weet wat die afspraken precies inhouden. Ook het gesprek op de werkvloer blijft vaak uit. Bijna de helft van de mantelzorgers vertelt pas weken later over hun situatie, of bespreekt het helemaal niet. En hoewel begrip belangrijk is, ervaart slechts de helft van de mantelzorgers dat ook echt op de werkvloer.
De gevolgen zijn groot. Meer dan 53 procent heeft last van chronische vermoeidheid. Bijna 46 procent slaapt slecht. En ruim 43 procent ervaart spanningsklachten, zoals hoofdpijn. Zoals een mantelzorger het verwoordde: ‘Ik vraag liever geen verlof, want dan moet ik eerst van alles uitleggen, en dat voelt pijnlijk.’
Het is duidelijk: er is meer openheid, kennis en ruimte nodig om werk en mantelzorg echt goed te kunnen combineren.
Meer resultaten uit het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd.